Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство

  08.12.2021 14:26  
Коалиционното споразумение: 5 вицепремиера, всяка партия със съветник в министерство
  BGNES

Всяка партия в Народното събрание има вицепремиер, окончателният вариант на коалиционното споразумение ще бъде готов днес. Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той уточни, че "току що" са били решени от юристи последните корекции на няколко изречения.

"Обсъдихме няколко последни корекции, едно-две изречения, текстът, окончателният, днес трябва да е довършен. Не е мислено как ще се подпише споразумението - дали ще се подписва по отделно, искаме да го затворим, да има текстове, които да минат през органите на партиите, поясни той. Василев не пожела да каже ще има ли нови агенции в държавата и дали това е отразено в споразумението.

А на въпроса колко ще са вицепремиерите уточни, че всяка партия ще има вицепремиер, ще има такъв, който ще се занимава с ефективно управление, така те ще са общо пет.

Споразумението вероятно ще е готово преди края на седмицата, а идеята е правителството да се конструира възможно най-бързо, съобщи Асен Василев. От думите му стана ясно още, че партиите са се разбрали всяка от тях да има съветник в министерствата, за да няма монопол.

В коалиционното споразумение е заложен 4-годишен мандат за управление. Споразумението ще бъде публикувано публично.

ПП смятат да го занесат на президента със списъка на правителство, но все още не се знае кога ще се случи това, тъй като Румен Радев следващата седмица е на командировка в Брюксел.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати