Сряда, 26 Яну 2022
           
Новини

Николай Стайков от Антикорупционния фонд отличен с награда от Държавния департамент на САЩ

  09.12.2021 09:06  
Николай Стайков от Антикорупционния фонд отличен с награда от Държавния департамент на САЩ

Активистът и съосновател на "Антикорупционния фонд" Николай Стайков бе отличен с награда на Държавния департамент за борба с корупцията. Наградата за борец срещу корупцията се присъжда на 12 души от цял свят, които са демонстрирали лидерство, смелост и въздействие в предотвратяването, разкриването и борбата с корупцията.

Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез връчи наградата и оцени високо неуморната работа на Антикорупционния фонд, разкриваща корупцията и вдъхновяваща усилията на обществото за реформи във върховенството на закона.

Стайков е автор на редица разследвания, а едно от последните, по които е работил, е "Осемте джуджета". Разследването беше публикувано миналата година и в него асансьорният производител Илия Златанов разказва как в опит да реши в своя ползва спора за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към бившия шеф на следствието Петьо Еврото.

Няколко дни след това Илия Златанов е арестуван, от него са иззети монети и пари, които така и не са му върнати. Златанов също е принуден да прехвърли голяма част от бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова. В продължението на разследването, публикувано преди месец, Явор Златанов потвърждава разказа на баща си и разказва как също е бил заплашван и в крайна сметка принуден да прехвърли бизнеса.

Само през последния месец по случая бяха викани за разпит бившият следовател Петьо Петров-Еврото, дъщерята на бившия министър Младен Маринов, както и бившият съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов. Междувременно ГДБОП започна проверка за връзки на фирмата с Маринов, а МВР отне лиценза й за охранителна дейност. /dnevnik.bg