Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Спешна среща между работодателите и президента заради тока - какво решиха

  30.12.2021 13:46  
Спешна среща между работодателите и президента заради тока - какво решиха

Президентът Румен Радев и ръководството на национално представителните работодателски организации в страната направиха спешна среща.

Поводът - високата цена на тока за индустрията. Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ. 

"Ако се стигне до справедливо компенсиране, ние имаме златен шанс да се включим в това пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове, както на продажбите, така и на работните заплати. Би се ограничила и инфлацията при едно справедливо компенсиране на високите цени за предприятията", заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Работодателите посочиха, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат. 

"Всички ще участваме в един общ диалог, който е много важен за всички. Както за енергоинтензивните предприятия, така и особено за малкия и средния бизнес, който е изключително засегнат. Той всъщност няма никакви резерви, за да продължи да работи при такива цени на тока. А това е изключително важно. Всеки, който може, ще помогне", допълниха те. 

Преди дни организациите призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат.

"Ние сме се обърнали към правителството още преди Коледа и очакваме покана, за да решим този въпрос заедно", допълниха те. 


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати