Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Асен Василев обвини Булгаргаз, че изнася евтиния газ от Чирен

  06.01.2022 19:18  
Асен Василев обвини Булгаргаз, че изнася евтиния газ от Чирен

"Булгаргаз" изнася на високи цени в Румъния природен газ от хранилището в Чирен, количество, което е било закупено през лятото на миналата година на значително по-евтина цена. Това обяви в рамките на изслушването си на съвместно заседание на финансовата и енергийната комисия в парламента финансовият мнистър Асен Василев.

"Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ не остава за българския пазар", каза той. И съобщи - казусът е обект на текущи проверки от съответните компетентни органи.

Подробности за схемата даде и енергийният министър Александър Николов. Той не отговори в конкретика на въпроса дали цената на синьото гориво би била по-ниска, ако въпросните количества не са били изнасяни, но заяви, че би могло да има "по-ефективно" управление на запасите в Чирен.

Текущо няма опасност от това запасите обаче да бъдат изчерпани, като са направени добри калкулации за следващит месеци, добави енергийният министър.

На заседанието на комисиите Василев и Николов обещаха още да бъдат въведени компенсации и за битовите потребители на природен газ. Тази помощ обаче няма да е фиксирана и ще варира спрямо конкретният тип ползватели на синьо гориво. И отново - предстои да се обсъжда в конкретика тепърва.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати