Петък, 20 Май 2022
           
Новини

Шефът на Булгаргаз: Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

  10.01.2022 09:30  
Шефът на Булгаргаз: Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

"Във вторник ще внесем заявление в КЕВР, в което ще прогнозираме намаление на цената на природния газ. Тази цена ще е по-ниска с поне 12-13%". Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред Нова телевизия.

По думите му до Министерски съвет и енергийното министерство е изпратено писмо на 31 декември, в което са посочени очакванията на "Булгаргаз" за цената на газа за февруари и март и за "ликвидната дупка, която ще се появи в резултат на мораториума."

Според Павлов "Булгаргаз" прави всичко възможно, за да може българският потребител да има възможно най-ниската цена на газа. "Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо", категоричен е той.

По повод твърдения, че "хора от ГЕРБ" саботират дейността на дружеството, Павлов коментира: "Настоящият Борд на директорите на "Булгаргаз" е назначен след конкурс от служебното правителство през месец юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година". 

По думите му "Булгаргаз" се е превърнала от "компания мъртвец" в основен крепител на целия газов и енергиен сектор. 


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати