Сряда, 26 Яну 2022
           
Спорт

Австралия все пак изгони Джокович

  14.01.2022 09:37  
Австралия все пак изгони Джокович

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук повторно анулира визата на тенисист номер едно Новак Джокович, предадоха световните информационни агенции. 

Шампионът от миналата година на Откритото първенство на Австралия, първия турнир от Големия шлем за годината, беше задържан на летището в Мелбърн по-рано този месец, след като пристигна за участие в турнира, тъй като не беше ваксиниран.

Според министъра той е взел това решение в интерес на обществото. В тази връзка припомняме, че след като се разбра, че сръбският тенисист е получил медицинско изключение да бъде допуснат в Австралия, без да е ваксиниран, австралийските власти бяха подложени на остри критики, тъй като австралийците трябваше да преживеят през неколкократни строги затваряния и крути мерки за борба срещу COVID-19. 

На 5 януари при влизането си в Австралия Джокович срещна проблеми с визата поради неправилна документация във връзка с медицинско освобождаване от ваксинация срещу COVID-19. Тенисистът трябваше да бъде депортиран, но адвокатите му внесоха жалба във федералния съд и постигнаха положително решение.

Джокович държи рекорда по титли от Australian Open (девет пъти). Турнирът стартира на 17 януари, а Джокович трябваше да играе със сънародника си Миомир Кечманович в първия кръг.