Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Четворната коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка

  14.01.2022 09:49  
Четворната коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка

В специална декларация четирите формации в управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Декларацията беше прочетена в началото на пленарното заседание на Народното събрание от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров. Тя е обвързваща за ПП, ИТН, БСП и ДБ, които влизат в коалицията.

Заявлението всъщност представляваше дълго изреждане на обостоятелства, които според управляващите увреждат върховенството на закона в страната и са пряко или косвено свързани с фигурата на шефа на държавното обвинение. Тук влизат факта, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от стандартите на Съвета на Европа, както и липсата на ефективни механизми за отчетност и търсене на отговорност от главния прокурор; също и многобройните констатации от страна на европейските институции за липсата на разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта, които да водят до осезаеми резултати.

В декларацията се напомня за гражданските протести от 2020 г., поставящи искането за оставка на Иван Гешев; за нахлуването в президентството същата година; за бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по т.нар. Глобален закон "Магнитски", както и по дела с висок обществен интерес като източването и фалита на КТБ, а също и случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател (в декларацията Бойко Борисов не беше назован по име - бел.ред.); отчитат се публичните изказвания на Гешев срещу политически лидери и демонстрирана близост с други такива; заявява се, че главният прокурор не е защитил конституционните права на българските граждани, като е допуснал подчинената му специализирана прокуратура да прилага СРС спрямо протестиращи.
 


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати