Петък, 20 Май 2022
           
Свят

Байдън: Не вярвам Путин да иска пълномащабна война в Украйна

  20.01.2022 10:39  
Байдън: Не вярвам Путин да иска пълномащабна война в Украйна

Американският президент Джо Байдън не вярва руският му колега Владимир Путин да иска пълномащабна война в Украйна. Байдън предупреди на пресконференция в Белия дом, че Русия ще плати скъпо, ако предприеме военно нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

На продължила близо два часа а пресконференция в сряда по повод една година от встъпването си в длъжност Байдън каза, че според него Русия се готви да предприеме действия в Украйна, но Путин още не е взел окончателно решение. По думите му решението зависи изцяло от Путин, който сега преценява какви последици може да има за Русия в краткосрочна и дългосрочна перспектива. "Не мисля, че е решил", каза американският президент.

Той посочи, че би ограничил достъпа на Русия до международната банкова система, ако нахлуе в Украйна.

"Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе и това зависи от това какво ще направи. (...) Ако те наистина направят това, на което са способни...ще бъде катастрофа за Русия", каза Байдън, цитиран от Ройтерс. Той и неговият екип са подготвили широк набор от санкции и други икономически мерки срещу Русия в случай на инвазия.

Американският президент каза, че Путин "опитва да намери своето място в света между Китай и Запада".

По време на пресконференцията Байдън засегна и пандемията от COVID-19, която по думите му е изтощила и обезверила американците. Той обаче настоя, че "САЩ са в по-добро положение в сравнение с досега, очевидно по-добро, отколкото преди година". Байдън увери, че няма да има връщане към практиката на локдауни и затваряне на училища заради варианта Омикрон, но призна, че е трябвало по-рано да се засили кампанията по тестване.

Той обеща действия по отношение на инфлацията и пандемията и обвини републиканците, че вместо да представят свои собствени идеи, са се съсредоточили върху съпротивата срещу неговите законодателни предложения.

Подкрепата за Байдън в социологическите проучвания намалява, а негови законодателни инициативи са блокирани в Конгреса. Инфлацията в САЩ се покачи до 7% от 1,7%, колкото беше при встъпването му в длъжност. Подобно равнище на инфлация не е виждано в САЩ от поколение. Демократите се готвят за погром на междинните избори, ако той не успее да преобърне нещата, отбелязва АП.

Президентът заяви, че няма да се откаже от вътрешнополитическите си приоритети, въпреки неуспехите при прокарването им в Конгреса до момента.

Пресконференцията бе възможност за очертаване на стратегията му през втората година от мандата. По-обширно послание той ще отправи в речта си за състоянието на съюза на 1 март, посочва Ройтерс. /manager.bg


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати