Вторник, 06 Юни 2023
           
Новини

Къде в страната учениците преминават към онлайн обучение

  24.01.2022 11:45  
Къде в страната учениците преминават към онлайн обучение

В разгара на новата COVID вълна в много от областите въведоха ограничителни мерки.

Заради високата заболеваемост при децата и учениците в много градове някои от училищата преминават към онлайн обучение.

През изминалата седмицата стана ясно, че Министерството на здравеопазването е сключило договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците от 1-12 клас.

Ето и е кои градове се налага мярката:

Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11-и клас в София-град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от днес. Изключение е бургаската община Руен, където ще продължат да ходят присъствено на училище.

Занятията ще са от дистанция също за всички ученици от 5 до 12-и клас в област Благоевград.

В Сливен и в Нова Загора учениците от 5-ти до 12-ти клас от 24 януари ще учат онлайн. Класовете от 1-ви до 4-ти продължават присъственото обучение, съобщиха от Областния кризисен щаб.

От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове на територията на областта; дейността на търговските центрове, тип мол, на магазини и пазари ще се осъществява само при въвеждането на еднопосочно движение на потока от клиенти и със задължително носене на предпазни маски за лице; от 31 януари се преустановява плановият прием и плановите операции в болниците. Допълнителните мерки се налагат заради ръста на заболеваемостта в областта, която надхвърли 1000 на 100 000 души.

Учениците от пети до 12-ти клас в общините Ямбол и Стралджа от днес до края на седмицата се обучават онлайн. Мярката беше определена от Областния медицински съвет поради нарастващата заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол - 803 на 100 000 души, като най-високо е нивото в областния град - 984, съобщиха последните данни от Регионалната здравна инспекция.

В класните стаи, с щадящи тестове, засега остават учениците от началния етап на образование. Детските градини и ясли също продължават да работят, но при строг сутрешен медицински филтър. До края на януари са преустановени всички извънкласни и спортни събития, с изключение на тренировките на картотекирани състезатели.

Сред локалните мерки, които влизат в сила днес, е и затварянето на нощните заведения в областта. Местните здравни власти засилват проверките в градския транспорт, в големите хранителни магазини и в отворените заведения. Затворени са и всички пенсионерски клубове в Ямболско.

Над 4000 ученици от Русе преминават на ротационен принцип на онлайн обучение. Това стана ясно след проведен разговор между заместник-областния управител Синан Хебибов и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

Мярката се отнася за 171 паралелки от 5 до 12 клас, като в електронна среда на обучение ще бъдат половината от учениците от общо 21 учебни заведения. Останалите паралелки ще учат присъствено.

Приоритетно присъствено ще бъдат учениците от 7 и 12 клас, на които им предстоят матури. За останалите паралелки всяко училище отделно ще определя графика на своите класове.

Причината е големият брой на учители и ученици от областния град, които са с грипоподобни симптоми, с ковид или са под карантина. Изцяло от вкъщи ще учат децата от ОУ „Любен Каравелов“.

Същевременно детските градини в община Бяла затварят от утре за седмица. На този етап мярката ще важи до идния петък - 28-и януари. След приключване на междусрочната ваканция ще се прецени какво ще се прави на база детайлен анализ на заболеваемостта.

По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база е 1060 души на 100 000 население. Решението е взето след препоръка на Регионалната здравна инспекция и е съгласувано с МОН. 

13 са училищата в област Стара Загора, които са преминали към обучение в електронна среда, заради завишен брой заболели ученици и учители, съобщи Татяна Димитрова, директор на Регионалния инспекторат за образование.

Броят на карантинираните паралелки е 129. Най-много са в община Стара Загора и Казанлък. В Опан и Братя Даскалови няма регистрирани заболели ученици и учители.

Тази сутрин е проведено тестване във всичките 120 училища на територията на областта. Татяна Димитрова увери, че има и осигурен необходимия брой тестове за всички ученици.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати