Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

Украйна заклейми изтеглянето на американските дипломати като прекомерна предпазливост

  24.01.2022 13:32  
Украйна заклейми изтеглянето на американските дипломати като прекомерна предпазливост

Министерството на външните работи на Украйна определи като преждевременно и прекалено решението на САЩ да евакуира служителите от посолството си в Украйна, съобщава "Спутник".

В свое изявление от украинското ведомство посочват, че "са си взели бележка от решението на Държавния департамент на САЩ".

Като уважаваме правото на чуждите нации да гарантират сигурността на своите дипломатически мисии, считаме, че тази мярка от американска страна е преждевременна и показва прекомерна предпазливост, изтъкват от украинското МВнР и допълват, че в последно време не се отчитат драстични промени по отношение на сигурността.

От ведомството уточняват, че решението на САЩ не означава "незабавно изтегляне на персонала на американското посолство".

"Посолството ще продължи да работи напълно. Членовете на дипломатическата мисия получиха разрешение да напуснат, ако желаят, но не са задължени да го правят, посочват от украинското министерство.

Вашингтон обяви, че започва да евакуира част от служителите на посолството си в Киев с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

Впоследствие Великобритания също разпореди изтегляне на част от служителите на посолството си в Киев и техните семейства.

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега, тъй като не разполага с "информация, която да оправдава този ход".

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати