Петък, 20 Май 2022
           
Коментари

Спас Ташев: Сближаваме се с РСМ, но в сферата на добрите пожелания

  25.01.2022 09:11  
Спас Ташев: Сближаваме се с РСМ, но в сферата на добрите пожелания

Трябва да приветстваме опитите за сближаване на България с Република Северна Македония. За това призова историкът доц. Спас Ташев пред БНТ.

В момента сме на една изчаквателна фаза да видим резултатите, всичко е в сферата на добрите пожелания. Добре е да се поучим от грешките в миналото, призова доц. Ташев.

Според него трябва да се поставят на практика всички теми по време на разговорите с РСМ - това е промяната и надграждането на българския подход, за да се създаде нов климат на доверие. София има интерес веднъж завинаги проблемите да бъдат решени и надали има български гражданин, който да е против РСМ да стане член на ЕС. За това обаче трябва да се премахне езикът на омразата и българските граждани в Северна Македония да бъдат с равни права с останалите.

Спас Ташев добави, че доброволното разграничаване с миналото би било полезно дори и България да покаже пример със своето минало.

Ние казваме, че Скопие не е скъсало с комунистическото наследство, но е видно, че и при нас има такива проблеми, изтъкна доц. Ташев.

Той посочи, че страната ни също прави малко смислени неща, за да ни разберат останалите партньори. Транспортната свързаност между двете държави определено ще изиграе положителна роля, очаква доц. Спас Ташев.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати