Събота, 04 Май 2024
           
Политика

Петков оптимист за отношенията София-Скопие: Ще постигнем доброто за двата народа

   
Петков оптимист за отношенията София-Скопие: Ще постигнем доброто за двата народа

С изключително позитивна нагласа започна втората среща между премиерите на България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

"Отношенията ни бяха в много ниска точка, но това, което постигнахме само за две седмици съвместна работа - аз съм много обнадежден", коментира министър-председателят в краткото си изказване пред медиите преди съвместното заседание на двете правителства.

По думите му фактът, че югозападната ни съседка е изпратила толкова много министри с важни ресори е знаков. "Разговорите ще са на база истински срещи и с очаквания на истински резултати. Защото това е значението на политиката - да достигне до доброто за двата народа", каза Петков.

И посочи - чакали се конкретни резултати след днешния втори кръг на разговори. И по-конкретно - работило се усилено в ресорите образование, инфраструктура, комуникациите. "За да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот", влезе в конкретика от своя страна Димитър Ковачевски.

"Днес колегите ни от тези правителства работят в конкретика по тези въпроси. Разменяме идеи, разменяме знания. Защото това дава по-добър ефект от това, да го правим сами", каза още той.

В следващите шест месеца министрите лично ще участват в ресорните работни групи, но въпросните групи нямало да бъдат съставени само от политици. Участието на такива обаче потвърждавало политическата воля да се намерят конкретни решения, посочи Ковачевски.

И даде пример - имал е "много констуктивен диалог" с ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, като двамата се договорили за сътрудничество между Алма матер и македонския държавен университет. "Трябва да покажем пред Европа, че можем да си сътрудничим. Да покажем съвместна работа, която да е за пример."

 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати