Петък, 20 Май 2022
           
Коментари

Стефан Константинов не вижда лошо в принудата за ваксините, но не и бъдеще за зеления сертификат

  25.01.2022 11:34  
Стефан Константинов не вижда лошо в принудата за ваксините, но не и бъдеще за зеления сертификат

При сегашната ситуация зеленият сертификат няма бъдеще. Това заяви пред Нова телевизия д-р Стефан Константинов, здравен министър в периода 2010 - 2012 г.

По негови думи със сертификата нищо не пазим, а упражняваме принуда и правим живота на неваксинираните по-труден.

Той посочи, че при първия вариант ваксините са пазели, а при Делта варианта са предпазвали, но в по-малка степен. Когато се появи Омикрон, разбрахме, че с и без ваксина се заразяваме, обобщи Константинов.

Той препоръча на възрастните хора да се ваксинират.

Според него няма смисъл от COVID добавките за пенсионери и изрази недоумение как директно ги касае тях пандемията. Константинов определи добавките като глупост и подчерта, че е трябвало да бъдат подпомогнати редица бизнеси.

Константинов все пак заяви, че ако беше здравен министър, е нямало да отмени зеления сертификат, тъй като е обвързан с пътуванията на българи в чужбина. Щял обаче активно да дискутира въпроса.

По негови думи е било честно политиците да кажат, че са упражнили натиск, защото в това няма нищо лошо.

"Ваксините спасяват животи и няма лошо в това хората да бъдат принуждавани. България има фактор, който прави зеления сертификат безсмислен. Само два пъти дали са ми го проверявали дали е действителен, а никога не са ми искали личната карта. Принудата за ваксинация е изчерпана", категоричен бе той.

Според него вървим в хубава посока, а Омикрон е нещо хубаво.

По негови думи природата може да ни изненада с нова мутация, но тя няма да е опасна, поради което се върви към затихване.

Той посочи, че въпреки че има ръст на новите случаи и на хоспитализираните, в хората в реанимация и починалите са по-малко.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати