Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

  25.01.2022 13:46  
Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си
  BGNES

Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос в своята конституция. Това съобщи на пресконференция след втората си среща с българския си колега Кирил Петков министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

"Различните държави имат различни устройства. В Република Северна Македония индивидуалните права се отстояват колективно. В нашата конституция, освен македонския народ, е записан и албанският, както и представителите на другите етноси. Затова е нормално, ако други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, да могат да поискат и е нормално да са част от конституцията на Република Северна Македония", заяви македонският премиер.

Все още обаче не се поставят конкретни срокове, за да стане това факт. "Това е процес, който минава през конституционни промени, в който са включени много институции. И когато се стигне до това, а това е нормално да се случи в една държава по пътя й към Европейския съюз, конституцията ще бъде отворена за редица промени, в това число и тази", добави той.

Що се касае до другите отворени въпроси по оста София-Скопие - ще се води активен диалог между външните министерства на двете страни, потвърдиха добра воля и Ковачевски, и Кирил Петков.

"Искам да благодаря на премиера Ковачевски, че толкова ясно изразява ситуацията относно правата на българите в Северна Македония. И освен това искам да кажа, че наистина външните министерства ще работят в паралел, докато стават ясни резултати като авиолинията, нови пътища, нови КПП-та, икономически сътрудничества, образование, но едновременно да вървят и политическите въпроси. Хубавото е, че днес поставихме рамката на тази обща работа", каза от своя страна българският министър-председател.

Във втория ден на съвместна работа между двете правителства бяха подписани меморандуми в няколко сектора- в сферата на земеделието, в сферата на транспорта и по-конкретно изграждането на дългоочакваната жп връзка между двете ни страни и Коридор №8, фокус бе поставен и върху насърчаването на малкия и среден бизнес. Бе изявена и воля за активна ежеседмична работа на съвместните комисии.

"Когато още на първата среща между двете правителства имаме 3 реално подписани меморандума - това е пример за новия подход, който даваме - с нова енергия и с нови похвати", похвали съвместната работа между двата кабинет Петков.

Всеки ресорен министър, участвал в заседанието, е представил доклад с по минимум 10 "реални задачи" с "много къси" срокове за изпълнението им.

Съвместната българо-македонска историческа комисия също се е ангажирала за нова динамика в работата си, като през следващите 4 месеца ще проведе най-малко 3 срещи. Няма обаче да има промени в състава й от българска страна, добави още Петков. И посочи - имало "много оптимистичен и прогресивен поглед" към общата задача, като се усещал "нов полъх" за съвместно разбирателство.

"Тези меморандуми имат един основен реален резултат - това е икономическото развитие на целия регион. Икономическо развитие, което и гражданите на Република Северна Македония, и гражданите на България ще усетят с измеримо подобряване на стандарта на живот", оптимист е премиерът ни. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал и неща, забравени през последните години, ще бъдат обновени."

"Трябва да покажем пред Европа, че на Балканите може и трябва да се работи заедно и да бъдем пример за такава работа", добави северномакедонският министър-председател.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати