Петък, 20 Май 2022
           
Свят

Американското финансиране на СЗО е намаляло с 25% по време на пандемията

  26.01.2022 09:11  
Американското финансиране на СЗО е намаляло с 25% по време на пандемията

Финансовите вноски на САЩ за Световната здравна организация (СЗО) са намалели с 25% по време на пандемията от коронавирус, сочат предварителни данни, цитирани от Ройтерс.

Големият спад на финансирането в сравнение с предходния двугодишен период е резултат от решения на бившия американски президент Доналд Тръмп. Данните за първи път разкриват мащаба на отстъплението на администрацията на Тръмп от органа на ООН.

Средствата от САЩ отново ще бъдат увеличени в следващия двугодишен бюджет на СЗО, след като през декември администрацията на президента Джо Байдън обеща нови 280 милиона долара. Въпреки това екипът на Байдън също изрази съмнения относно бъдещата подкрепа на Вашингтон за организацията.

Според предварителни данни на СЗО, съдържащи се в бюджетен документ, прегледан от Ройтерс, агенцията на ООН е разполагала с над 200 млн. долара по-малко от Съединените щати през 2020 г. и 2021 г., въпреки че е успяла да събере повече средства от други донори, което е позволило увеличаване на общия ѝ бюджет.

Вашингтон е платил 672 млн. долара на СЗО за последния двугодишен бюджет, което е по-малко от 893-те млн. долара през 2018-2019 г., показват данните. В резултат на това Съединените щати вече не са най-големият донор на организацията. Германия постепенно ги е заменила чрез трансфери от над 1 млрд. долара през последните две години.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати