Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

Над 50 млн. души по света са засегнати от граждански войни

  26.01.2022 14:00  
Над 50 млн. души по света са засегнати от граждански войни

Над 50 милиона души са засегнати от гражданските войни по света. Това обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на дебат в Съвета за сигурност на ООН относно начините за защита на цивилното население, попаднало в локални военни конфликти.

В речта си той посочи, че при използване на огнестрелни оръжия в населени места 90% от убитите не са пряко замесени в провокирането на насилието.

По негови думи цивилните могат да претърпят опустошителни вреди както непосредствено след това, така и в дългосрочен план.

Гутериш изтъкна, че много от жертвите получават тежки психологически травми или остават инвалиди за цял живот.

Той даде за пример десетките училища и здравни заведения, повредени при сраженията между Израел и Хамас в Газа миналата година, при които по данни на ООН близо 800 000 души са останали без достъп до вода.

Гутериш съобщи, че при нападение с експлозиви пред гимназия в афганистанската столица Кабул през май 2021 г. са загинали 90 ученици- предимно момичета, а други 240 души са били ранени.

Освен непосредствената болка и страдание, косвените последици от разрушаването на училищата варират от прекъсване на образованието до повишена вероятност за ранни бракове и вербуване във въоръжени групи, предупреди той и допълни, че войната в градовете принуждава милиони хора да напуснат домовете си, а това допринася за рекорден брой бежанци и вътрешно разселени лица.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати