Петък, 20 Май 2022
           
Новини

Булгаргаз може да предложи намаляване на цената на природния газ с 18% през февруари

  26.01.2022 15:23  
Булгаргаз може да предложи намаляване на цената на природния газ с 18% през февруари

Доставките от Русия не са застрашени, увери изпълнителният директор на дружеството

"Булгаргаз" може да предложи намаляване на цената на природния газ с 18% през следващия месец. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов по време на онлайн откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, увери Павлов. "Миналата седмица Бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром". Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките", поясни той. И добави, че от "Газпром" са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа. Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

Към настоящия момент България получава максимално възможните количества природен газ, които азерският доставчик се съгласява да достави, каза още изпълнителният директор на "Булгаргаз".

По думите му сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. Те изключват възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на това договорно трасе. В случай че не е имало такива договорни споразумения, "Булгаргаз" не само е щял да бъде лишен от възможността да получава азерски природен газ, но и е щял да заплаща и санкция за количества, които не може да получи, отбеляза Павлов.

Той посочи, че тези временни споразумения дават възможност на българския пазар да достигат количества природен газ, които са по договорната цена още от първия ден на доставка. /БТА


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати