Петък, 20 Май 2022
           
Политика

Премиерът: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия

  26.01.2022 15:28  
Премиерът: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия

Българската национална позиция по темата "Украйна" ще бъде насочена към деескалация на напрежението между НАТО и Русия - това каза премиерът Кирил Петков след закритото заседанието на правителството по темата:

„Както и да се използват абсолютно всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Другото нещо, което е решено на днешното заседание и благодаря и на министъра на отбраната за това, е, че нашата отбранителна стратегия ще се фокусира, ще бъде изградена на база на Българската армия.

Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава - български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. За съжаление, през годините нашата армия е нефинансирана достатъчно и и не е финансирана по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени“, каза премиерът.

Темата ще бъде обсъдена днес и в Народното събрание. В рамките на извънредното заседание, по искане на депутатите от ГЕРБ, ще бъде изслушан премиерът, министрите на отбраната, на външните работи и ръководители на държавни агенции.

В началото на заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков обясни, че Стефан Янев е информирал  министрите:

„Представи част от заключенията, които вчера решихме на Съвета по сигурност. Това ще бъде на затворено заседание. След това ще решим заедно коя част е секретна, коя част е отворена. Отворената ще можем да споделим впоследствие в Народното събрание“, каза премиерът.

Той благодари на министъра на отбраната Стефан Янев, че вчера „след заседанието на Съвета по сигурността в бърз порядък е предложил детайлен и ясен доклад за българската позиция, която защитава изцяло националния ни интерес“.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати