Петък, 20 Май 2022
           
Бизнес

Aрх. Пламен Мирянов стана иподякон в храм Св. Неделя

  26.01.2022 16:33  
Aрх. Пламен Мирянов стана иподякон в храм Св. Неделя

Известният архитект Пламен Мирянов стана иподякон в храм "Света Неделя". Той дори участва в тържествената литургия на имения ден на патриарх Неофит.

"Вярвам, че винаги когато израстваме духовно, успяваме да израстваме и във всеки друг материален план, защото имаме и духовна част, дадена ни от нашия Творец. Иподякон е първата степен на свещенството. Той помага в храма по време на богослужение", каза архитект Пламен Мирянов пред Bulgaria ON AIR.

"В църквата има 3 свещени степени - това са дякон, свещеник, епископ. Само те имат право да влизат в светия олтар. Но понеже трябва някой да помага, са допуснати и други помощни степени - певец, четец, свещоносец. Иподяконът трябва да отговаря на няколко изисквания: да е кръстен, да е грамотен, да е познат със своята вяра и със своя християнски живот, с една моралност, защото все пак той ще представлява пред обществото нашата църква", разказа епископът Тихон - патриаршески викарий.

А младият архитект Мирянов наскоро е записал и магистратура в Богословския факултет към Софийския университет.

"Аз съм огромен поклонник, много вярващ човек, искам да изразя своята любов към Господа", заяви Маринов.

Преди да се обърне към църквата, дипломираният архитект е продуцент, режисьор на патриотични филми, певец и инвеститор в спорния небостъргач "Златен век". Твърди, че вярата в Бога и успеха са неразривно свързани, като духа и материята.

Архитектът е основател и на патриотичната фондация "Нашият дом е България", но на прага на своите 33 години е убеден, че най-важното предстои. Признава, че вече се замисля за тайнството на брака.

А преди всичко останало архитект Мирянов иска да изгради пътека с цитати от Библията, която води до Боянския водопад.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати