Неделя, 25 Сеп 2022
           
Коментари

Хампарцумян: Коалицията не знае какво прави БНБ

  19.04.2022 09:09  
Хампарцумян: Коалицията не знае какво прави БНБ

Партиите в коалицията по трудния начин разбраха, че не могат да излъчат нов управител на Българската народна банка (БНБ). Нямат идея какво точно прави БНБ за съжаление. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ за избора на нов управител на БНБ.

Хампарцумян смята, че в настоящия парламент няма да има нова процедура за избор на нов управител на БНБ. По-добре е хората, които имат опита и репутацията, отколкото някои Мики Мауси, които искаме да ги представим като драматургия на някои представления. Това не е шоу, в който да се нарисува някой актьор и да бъде представен като папа, изрази се метафорично банкерът за избора на гуверньор на БНБ. 

Той обясни, че един управител на БНБ трябва да има техническа подготовка, да управлява регулирането на финансовия сектор, да има политически инстинкт, да има тяхното уважение и да може да си говори с политиците.

Хампарцумян не знае дали управителят на БНБ може да бъде напълно независим политически, но може да бъде приет от по-голяма част от политиците.

"Да кажем, че може да дойде ангелче от другия край на света и изведнъж, без да познава нищо, ще взима правилните решения, е наивно. Това е все едно мен да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония - може да ми е детската мечта, но няма да се справя", заяви банкерът.

Хампарцумян не си се е представял като гуверньор на БНБ. Никой не му е предлагал до този момент поста шеф на националната банка, но няма и амбицията да я оглавява.

Левон Хампарцумян заяви още, че провалът КТБ не е провал само на банковия надзор, а е провал на политиците, подкрепяли израстването на банката. КТБ било пълна парализи на различните части на имунната система на държавата. Не може само БНБ да се обвинява за случилите се неща, коментира той.

БНБ ще свърши всичко, което трябва да свърши за влизането в Еврозоната. България като изпълнителна власт закъснява с някои действия, за да тръгнем по този път. Политиците водят хората, а БНБ е техническият изпълнител, каза още Хампарцумян.


Анкета

За кого ще гласувате на изборите?


Резултати