Петък, 20 Май 2022
           
Свят

Сърбия ще достигне българските заплати най-рано след 10 години

  09.05.2022 12:58  
Сърбия ще достигне българските заплати най-рано след 10 години

Сърбия ще достигне българските заплати най-рано след 10 години. Това се казва в обширен анализ на белградското издание "Данас", предава БГНЕС.

"През последните 10 години средната работна заплата в Сърбия нарасна със 166 евро. През месец юли 2011 година средната заплата в страната бе 384 евро, а в края на миналата година тя достигна 550 евро. Преди десет години в Сърбия заплатата бе по-голяма от тази при съседите в Румъния и България, но положението междувременно се промени", се казва в икономическия анализ на изданието.

В текста се казва, че през лятото на 2011 година румънците са получавали с 38 евро по-малко от сърбите, но днес те получават средно с над 170 евро повече от сърбите. В момента средната заплата в Румъния е 721 евро .

"В България увеличението на средната работна заплата за последните десет години е с 84 на сто. Преди 10 години българите средно печелеха по 353 евро. Миналото лято те получаваха по 650 евро", се казва още изследването на белградското издание. Според икономиста Михаил Арандаренко "България е имала 10 хубави години".

"Истината е, че през последните 10 години икономическият ръст в Сърбия не бе толкова впечатляващ, както се говореше. Реално погледнато брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличаваше значително по-бързо в България и Румъния. Ако не се развивате бързо, не може да увеличавате заплатите, както и всичко останало като приходи", каза от своя страна професорът от Икономическия факултет в Белград Юри Байец.