Петък, 20 Май 2022
           
Политика

МВР блокира шествието на превозвачите, те пък спират всички превози

  10.05.2022 14:28  
МВР блокира шествието на превозвачите, те пък спират всички превози

Протестното шествие на тежкотоварните и автобусните превозвачи не бе допуснато да влезе в центъра на София. Екипи на МВР блокираха десетки транспортни средства на входа на столицата край "Врана".

Организаторите на протеста, 9 от 10 от най-големите транспортни асоциации, се оплакаха от неправомерни действия на органите на реда, тъй като протестът им бил получил разрешение от Столична община, но в последствие техниката им била спряна.

"Полицаите не ни пуснаха. Въпросът сега е кой прави шантажа? Ние поехме ясни и категорични ангажименти, лекият трафик върви, протестът ни не е против българските граждани, а е за тях", каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Три са основните искания на бранша - намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата във формирането на цените, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата, която следва да обхване и второстепенната пътна мрежа.

Ответни действия ще има, планират ги в момента, заявиха от транспортния бранш.

"Това не е отстъпление. На 18-ти ще дойдем. Ще дойдем с всички наши камиони и автобуси. Ще намерим къде да ги разположим", каза на свой ред председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

И призова - всички товарни и автобусни превози да спрат на датата 18 май, когато се планира най-големият протест на бранша.

"Правото на протестно шествие ни бе отнето по най-грозния и безскрупулен начин", остра бе и Магдалена Милтенова, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи.

Припомняме, че превозвачите обявиха национален протест за днес, със следните искания:

Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.

По-късно към исканията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на регионалния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.

Междувременно днес регионалният министър Гроздан Караджов се срещна с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и постигна известно разбирателство с тях. Превозвачите заявиха, че вече искат оставката само на транспортния министър Николай Събев. След разговорите стана ясно, че засега Караджов не предвижда отлагане на новите тол такси, но е готов на допълнителни разговори с превозвачите по темата.

Събев коментира казуса с превозвачите при свое посещение в Русе вчера. Той отсече, че правителството няма да се поддаде на шантаж. "Раздали сме над 100 милиона лева субсидии и въпреки това има населени места без транспорт. Това не е нормално", изтъкна той, като все пак изрази готовност да се дадат субсидии на превозвачите, за да няма дублиране на линии и селища без транспорт. "Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, ние ще седнем и ще обсъдим нещата. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма да нужда да преговаряме", заяви той.