Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

Москва гони един български и десет румънски дипломати

  13.05.2022 15:18  
Москва гони един български и десет румънски дипломати
  МИД

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство днес, където му е била връчена нота, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за "персона нон грата", съобщиха от руското дипломатическо ведомство.

Мярката е огледална и в отговор на "немотивираното решение на българската страна да обяви за персона нон грата" дипломата от руското посолство в София, взето през април тази година.

С нотата се гони един български дипломат, като в съобщението не се посочва нито името му, нито длъжността, която заема.

Москва реагира огледално и спрямо Румъния, като обявява десет служители на посолството на страната в Русия за персона нон грата. На посланик Кристиан Истрате днес също е била връчена

В съобщението за тази дипломатическа стъпка Москва заявява обаче, че отхвърля опитите на Румъния да прехвърли вината за военните престъпления в Украйна върху Русия. В изявлението на руското външно министерство се казва, че "Руската страна категорично отхвърля неоснователните опити на румънската страна да обвини Русия във военни престъпления в Украйна и осъжда политиката на Букурещ за замазване на жестокостите, извършени от Националните батальони срещу цивилното население, както и доставките на оръжие, оборудване и друга помощ за режима в Киев."

Изявлението, публикувано от ТАСС, за дипломатическата стъпка спрямо България е значително по-лаконично.

През април месец Русия предприе две изгонвания на български дипломати - на 8 април Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка на решение от 2 март на българските власти да изгонят двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Второто бе на 18 април.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати