Петък, 20 Май 2022
           
Новини

Путин и Шолц обсъдиха Украйна по телефона

  13.05.2022 17:23  
Путин и Шолц обсъдиха Украйна по телефона

Руският президент Владимир Путин в петък в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц са обсъдили ситуацията в Украйна, включително хода на преговорите между делегациите на Москва и Киев, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че разговорът е бил насочен към хуманитарните аспекти на ситуацията в Украйна. "Владимир Путин очерта подробно логиката и основните задачи на специалната военна операция за защита на народните републики в Донбас, говори за мерките, предприети за осигуряване безопасността на цивилното население", се казва в съобщението.

"Споменато беше също, че с участието на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст бяха евакуирани цивилни, които бяха задържани от украинските сили за сигурност в завода "Азовстал" в Мариупол", информират от Кремъл.

Путин също така е привлякъл вниманието на Шолц към "продължаващите груби нарушения на международното хуманитарно право от екстремисти, изповядващи нацистката идеология, използването от тях на нечовешки терористични методи", се казва в изявление на президентската пресслужба.

Лидерите на Руската федерация и Федерална република Германия са дали фундаментална оценка на състоянието на руско-украинските преговори, които "на практика са блокирани от Киев", подчерта Кремъл.

Разговорът е проведен по инициатива на германската страна, след резултатите от него Путин и Шолц се договориха дискусията по посочените въпроси да бъде продължена в хода на контактите по различни канали. Президентът на Русия и канцлерът на Германия вече са провели няколко телефонни разговора от началото на войната в Украйна, като тя е била основна тема на техните разговори.

В публикация в "Туитър" Шолц потвърди, че разговорът се е състоял, заявявайки, че е призовал Путин за бързо прекратяване на огъня в Украйна. Той също така подчерта, че твърденията на руския лидер, че нацисти управляват страната, са "погрешни", предава Дойче веле.

"Също така го информирах за отговорността на Русия за глобалната ситуация с хранителните доставки", добави германският канцлер.

В изявление на германското правителство се казва, че разговорът е продължил 75 минути. В допълнение към бързото прилагане на прекратяване на огъня, Шолц е призова Путин бързо "да подобри хуманитарната ситуация на място и (да постигне) напредък в търсенето на дипломатическо решение на конфликта".

Припомняме, че германският канцлер беше последният европейски лидер, който разговаря с Путин само няколко дни преди началото на войната в Украйна, а след това разговаря неколкократно с президентите на двете воюващи страни. Отношенията между Украйна и Германия се обтегнаха неочаквано, когато украинският президент отказа да покани германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го обвини неофициално за историята му на добри отношения с Русия. След това Шолц каза, че очаква украинската страна да се "поправи" и намекна, че докато това не стане, той не планира да посещава Киев. 

По-късно в разговор с журналисти той уточни, че въпреки тези проблеми "помощта, която предоставихме... допринесе за факта, че украинската армия... сега може да издържи толкова дълго срещу превъзхождащ я противник... и ние ще продължим да ги подкрепяме", каза канцлерът на въпрос за предполагаемата неохота на неговото правителство, когато става въпрос за изпращане на оръжия в Украйна.

Шолц избегна въпроса защо промени позицията си от предупреждение срещу риска от ядрена война до съгласие да изпрати тежки оръжия в Украйна за няколко дни, като вместо това се аргументира, че много хора са твърде "фиксирани" в термини като "тежки оръжия", когато в действителност Германия изпраща "много опасни оръжия" от началото на руската инвазия.

Канцлерът не пожела да изключи възможността да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако бъде поканен на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-късно тази година (през ноември-бел.ред.). "Ще решим това, когато му дойде времето", каза той, като настоя, че "става въпрос за международна структура за сътрудничество, в която е много важно да не забравяме кого още искаме да имаме като партньор".

Няколко дни след това украинския президент Володимир Зеленски покани Шолц и Щайнмайер на посещение в Киев.