Сряда, 08 Май 2024
           
Коментари

Любчо Георгиевски: Скопие и София трябва да направят повече за решаването на спора

   
Любчо Георгиевски: Скопие и София трябва да направят повече за решаването на спора

София и Скопие държат ключа за разрешаването на спора. И двете страни трябва да направят повече, за да се стигне до решение. Това заяви в интервю за БиТиВи бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски. Основната тема на разговор бе отношението между България и Република Северна Македония.

По думите му премиерите на двете страни имат енергията, за да подобрят тези отношения, но в същото време много се влияят от останалите партии в коалициите си, както и от общественото мнение.

Според Георгиевски българското правителство е нестабилно по отношение на македонския въпрос.

През последната година и половина станахме свидетели на кулминацията на влошаване на отношенията между България и Северна Македония, категоричен бе Георгиевски. Той отправи апел двете страни да изгладят различията си.

Взаимоотношенията са влошени, защото се гледа само езика на омразата и в двете страни. И двете държави може да изгубят ако продължи тази система на блокиране и продължаване на кризата", каза още бившият премеир.

Георгиевски заяви, че натиск над Балканите винаги е имало. Той в момента продължава върху София и Скопие, но двете държави трябва да издържат, допълни Георгиевски.

По думите му зад влошаването на отношенията между София и Скопие стои дълбоката държава.

Георгиевски изтъкна, че поддържа идеята българите да бъдат включени в конституцията на РСМ. Той заяви, че има подписан договор за добросъседство между двете страни, но не разбира защо не се реализира.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати