Неделя, 26 Юни 2022
           
Новини

Протестът блокира Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета: Правителствата са временни, транспортът е вечен!

  18.05.2022 10:04  
Протестът блокира Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета: Правителствата са временни, транспортът е вечен!

"Правителствата са временни, транспортът е вечен!" Плакати с такъв и други надписи и български знамена носят протестиращите от транспортния бранш, които блокират пл. "Сточна гара" в София тази сутрин. Три блокади вече са факт. Освен кръговото кръстовище на Сточна гара, затворени са и пл. "Лъвов мост" и "Петте кьошета".

Организатори на протеста под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!" са Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България. Те настояват за актуализация на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите. На "Петте кьошета" са работещи от "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен", "Център за градска мобилност", предава БТА.

"Без държавна помощ няма да има градски транспорт" - е друго послание, отправяно чрез плакатите.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Очаква се кръстовищата да останат блокирани до 9:30 ч, след което да тръгнат три лъча на шествието: от пл. „Лъвов мост“, бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите; От пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Министерство на финансите; От кръстовището на „Петте кьошета“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите.

Шествието ще продължи с протест от 10.00 ч. пред Министерство на финансите.

От 10.30 ч. шествието на протестиращите ще продължи към Министерския съвет /от МФ, ул. „Г. С. Раковски“, бул. бул. „Цар Освободител“ до МС/, където от 11.00 до 13.00 ч. ще проведат протестен митинг.

На протест излизат и шофьори на таксита. Те се събират около 9:00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе. В 10:00 часа ще се отправят на автошествие към центъра на града. Ще блокират за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата. Те искат мерки за намаляване на цените на горивата.

Протестът ще остави целия Ямбол без градски транспорт днес. Автобусните линии на територията на общината няма да бъдат обслужвани от 9:00 до 17:00 часа. От общината цитират уведомително писмо от Конфедерацията на автобусните превозвачи, в което те пишат, че причината за протеста са високите цени на горивата, невъзможността да бъдат заплащани трудовите възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените места в транспортната сфера.