Неделя, 26 Юни 2022
           
Коментари

Протестите подготвят почвата за сваляне на правителството?

  18.05.2022 17:51  
Протестите подготвят почвата за сваляне на правителството?

Случващото се в България прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава, смята професор Евгений Дайнов, в коментар за DW.

Всичко това прилича на опит за пуч, т.е. за насилствено сваляне на правителството и промяна на геополитическата ориентация на Републиката - за изтръгването ѝ от общността на демократичните страни и връщането ѝ в положението на сателит на Кремъл. Изглежда, че се залага на връщане на власт на ГЕРБ с някаква про-кремълска гарнитура, която да свърши тази работа.

Видя се какъв е планът

ГЕРБ и ДПС, както и "Възраждане", дадоха достатъчно сигнали в последните седмици, какво мислят да ни сторят. "Възраждане" заплашваха европейките българи да отидат "в затвора и в трудовите лагери". ГЕРБ и ДПС пък внезапно обявиха готовност за нови избори. Тези изяви биха били нелепи и безпомощни, ако зад тях не стоеше някакъв план. Към подозренията, че става въпрос за план, допринесоха и събитията преди 18 май, когато социологическата гарнитура на ГЕРБ започна да публикува "данни", според които правителството няма никакво обществено доверие. Накрая дойде ударът с превозвачите.

Очевидно е, че след като на "Парада на победата“ на 9 май Путин мрънка и хъмка, вместо да обяви гръмовна победа във войната, сега търси реванш. Явно го търси в България, която от години е най-слабата брънка в западните съюзи. Вероятно на Путин е обещано Републиката ни да бъде превзета отвътре: явно и на Борисов е обещано, надолу по веригата, правителството да бъде свалено до края на месец май 2022 година. Ако това стане, то пред Варна и Бургас могат да се появят руски бойни кораби, които да "гарантират сигурността на руските граждани на българска територия".

Републиката е в опасност

Този опит няма да успее, тъй като няма нито генерал, нито армия, която да завърши процеса с военен преврат. Но това е все пак прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава. Инициаторите трябва да понесат съответната отговорност.

Нека припомним, че наказателният кодекс завършва с "Особена част", чиято Глава първа е озаглавена "Престъпления против Републиката". Раздел първи на тази глава носи краткото заглавие "Измяна". 

Републиката е в опасност. Изглежда, че изменници се опитват да вземат властта с насилие, за да подчинят Републиката на Владимир Путин. Време е държавата да покаже, че е държава и е способна да се съпротивлява при нападение.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.