Неделя, 26 Юни 2022
           
Свят

ЕС въвежда таван на цените за газа и задължителни слънчеви панели на покривите

  18.05.2022 17:58  
ЕС въвежда таван на цените за газа и задължителни слънчеви панели на покривите
  trud.bg

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

85% от европейците очакват ЕС да намали енергийната си зависимост от Москва. Днес Европейската комисия представи предложения в тази посока. От Брюксел предлагат да се пести енергия, да се разнообразят енергийните източници и да се ускори въвеждането на енергията от възобновяеми източници. 

"Русия вече трети месец води война с Украйна и заплашва всички, които подкрепят Украйна да упражни правото си на защита срещу нападателя. Войната на Путин поставя основни изпитания пред нашия съюз. Войната разтресе енергийните пазари и показва нашата зависимост от вноса на изкопаеми горива, колко сме уязвими да разчитаме за този внос на Русия. Затова възможно най-бързо трябва да прекратим тази зависимост", добави тя.

Фон дер Лайен отчете, че за последните месеци делът на внасяния в ЕС руски газ е намалял с 14 на сто до 26%, но и че скоростта в тази посока трябва да се повиши. 

Председателят на ЕК отбеляза, че ЕС предвижда два милиарда евро за изграждане на инфраструктура, която ще позволи да се спре вносът на руски петрол.

ЕК подготвя също план за действие при внезапно спиране на енергийните доставки, както и възможности за съвместно договаряне на доставки на газ и т.нар. "зелен" водород за европейските държави. Предвижда се държавите да бъдат правно задължени да осигурят разнообразни източници за вноса на газ. Според ЕК е необходимо до 2025 г. производството на ток от слънчева енергия да се удвои, а до 2030 г. от слънце да бъдат добивани 600 ГВт/ч. електроенергия.

Предвижда се държавите да могат за следващия отоплителен сезон да използват свръхпечалбите от производството на ток за финансова подкрепа на засегнатите потребители на газ.

В случай на внезапно спиране на вноса на газ ЕК предвижда държавите от ЕС да намалят потреблението си, за да помогнат на най-тежко засегнатите. Допуска се възможност да бъде въведен таван на цените за газа в ЕС при пълно спиране на вносните доставки.

Предлага се новопостроените сгради задължително да бъдат завършвани със слънчеви панели по покривите. Според ЕК е възможно до 2030 г. в ЕС да се произвеждат по 10 милиона тона водород, а още толкова да бъдат внасяни, за да се замести употребата на газ, петрол и въглища.