Неделя, 26 Юни 2022
           
Новини

Украйна твърди, че е атакувала руски военен влак в Мелитопол

  18.05.2022 18:07  
Украйна твърди, че е атакувала руски военен влак в Мелитопол

В окупирания от руските сили град Мелитопол, в Запорожка област, е взривен брониран влак с руски войници, информира УНИАН, като за новината няма независимо потвърждение. Информацията е разпространена от щаба на териториалната отбрана на Запорожка област в Telegram.

"По предварителна информация, в близост до месокомбината в Мелитопол е извършена дистанционна детонация на брониран влак на руски окупатори. Влакът се състои от 10 вагона, детонацията е извършена под вагон с личен състав", се казва в доклада.

Отбелязва се, че в резултат на взрива са повредени два железопътни коловоза. Спряни са брониран влак и следващ влак с 10 цистерни с горивно-смазочни материали.

УНИАН съобщи по-рано, че тази сутрин експлозия е прогърмяла в окупирания Мелитопол, Запорожка област, която е чута в почти всички квартали на града, като това може да се дължи на взривяването на цистерните с гориво от другия влак. Според местните медии вероятно партизани са взривили бронирания влак на руските военни. Уточнява се броят на убитите войници.

Войната с Русия навлиза в "продължителна" фаза. Това каза във вторник министърът на отбраната на Украйна Oлексий Резников, докато руските войски се опитват да поемат пълен контрол над източната и южната част на страната.

В края на април съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Аресточвич заговори за започнала партизанска война в Русия, като не учтони дали има предвид действия на украински нелегални организации в окупираните територии и в Русия или за руски противници на власите и окупацията.

Още преди началото на руската инвазия западните страни изразиха резерви, че дори и Русия да окупира значителна част от Украйна, тя в последствие ще срещне значителна перспекттива под формата на партизанска война.