Неделя, 26 Юни 2022
           
Новини

Руските войски се опитват да стъпят на магистралата Изюм - Славянск

  19.05.2022 09:11  
Руските войски се опитват да стъпят на магистралата Изюм - Славянск

През 18 май руските войски не успяват да напреднат на юг от Изюм, т.е. по посока на главната си цел. Според експерти на Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, руската армия вероятно се опитва да получи достъп до магистралата, свързваща Изюм и Славянск. Въпреки успешния удар на украинците по понтонен мост на около седем километра от Изюм, руските сили контролират няколко основни пътища в района и това може да е достатъчно, за да подкрепят настоящите си операции.

Руската армия е засилила настъплението си в района на Лиман, се казва още в доклада.

ISW съобщава, че руските сили все по-често обстрелват и се опитват да напреднат - засега неуспешно - близо до Попасна в опит да започнат битка за Северодонецк (административния център на контролираната от Украйна част от Луганска област). Според Серхий Гайдай, ръководител на Луганската областна администрация, активността на руската авиация в района също се увеличава.

Продължават и неуспешните опити за настъпление срещу Славянск и Запорожие. Руските сили и артилерия бяха най-активни в населените места източно от Авдеевка, но не са успели да постигнат териториален напредък, се казва в доклада.

По отношение на ситуацията в Харковското направление експертите от Военния институт пишат, че в сряда "руските войски са продължили да се опитват да противодействат на по-нататъшните украински контраатаки край Харков". Украинските военни твърдят, че са превзели село Дементиевка, на около 10 км от руската граница, а сражения се водят и край село Терновая, на пет километра от границата. Руските войски обстрелват и северната част на Харков, което показва, че контролират магистралата към Белгород.

Според експертите от института руските армейски войски на север от Харков вероятно ще продължат приоритетно да държат позиции в Украйна далеч от държавната граница, а цената на това е невъзможността да се изпратят подкрепления за операцията в Донбас.

Експертите на ISW пишат и че на 18 май руските войски са продължили да обстрелват завода "Азовстал" в Мариупол, което може да означава, че на територията на предприятието все още има украински военни. Според руското министерство на отбраната около 1000 защитници на "Азовстал" са се предали, включително почти 700 през последните два дни. Украйна не потвърждава тези данни. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин казва, че ръководителите на украинските части в "Азовстал" все още не са напуснали завода. ISW не може да потвърди тези данни от независими източници, но продължаващите въздушни и артилерийски удари с голяма вероятност показват, че украинската армия все още действа там.