Неделя, 26 Юни 2022
           
Свят

Шолц: Няма преки пътища за членството на Украйна в ЕС

  19.05.2022 13:45  
Шолц: Няма преки пътища за членството на Украйна в ЕС

"Изключение би било несправедливо", заяви той. 

Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да бъде ускорена въпреки руската инвазия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП. Той добави, че Европа трябва да намери "бърз и прагматичен" начин да помогне на Киев.

"Няма преки пътища към ЕС и изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство", заяви Шолц.

През октомври миналата година, на среща на върха в Словения, лидерите на ЕС само потвърдиха своя "ангажимент към процеса на разширяване" в изявление, което разочарова шестте кандидатки за членство - Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на конкретен график.

"От години те провеждат интензивни реформи и се подготвят за присъединяване. Въпросът не е само в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече от всякога тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес", каза той. Канцлерът заяви, че ще участва в срещата на върха на ЕС в края на май "с ясното послание, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз". 

Той призова и за други начини за подпомагане на Украйна в краткосрочен план.

Думите на Шолц предизвикаха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува "второкласното отношение" към Украйна в "някои столици на ЕС". 

Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че ще са необходими "десетилетия", за да може кандидат като Украйна да се присъедини към ЕС, и предложи изграждането на по-широк политически клуб извън съюза, който би могъл да включва и Великобритания.