Неделя, 26 Юни 2022
           
Политика

Заков: Ще засилим двустранното сътрудничество в областта на отбраната с РСМ

  20.05.2022 12:11  
Заков: Ще засилим двустранното сътрудничество в областта на отбраната с РСМ

Темите за сигурността след нахлуането на Русия в Украйна, сигурността на Западните Балкани и военните учения. Това са били темите, обсъдени по време на срещата на министъра на отбраната Драгомир Заков с министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска, пише БНР

България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Северна Македония, заяви министър Заков, както припомни, че страната ни е подкрепила членството на Скопие в Алианса:

"Имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения, никога повече Балканите, може би в част от Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани, пред региона, в който са нашите държави, така че като страни членки на НАТО, както казах, ние трябва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на Украйна".

България БГ има съюзник на западната граница, подчерта министър Петровска:

"Непровокираната агресия срещу независима и суверенна Украйна доказва, че няма траен мир. Мирът и стабилността са нещо, за което трябва да работим всички заедно. Република България има на западната си граница съюзник, с който заедно гради колективната сигурност".