Неделя, 26 Юни 2022
           
Бизнес

Производители на насекоми искат нормативи за дейността си

  20.05.2022 14:40  
Производители на насекоми искат нормативи за дейността си

Продуктите от насекоми като муха Черен войник, брашнени бръмбари, щурци и др. да получат по-широко приложение у нас, както и да се създаде законодателство, което да регулира сектора.

Това са сред целите на новосформираната Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми в България, които представиха дейността си на пресконференция в БТА, информира news.bg.

Нужно е обществено разбиране за прилагането на продуктите от насекоми в храни за хора и фуражи, настояват от асоциацията. "През последните години ЕС полага значителни усилия за интегрирането на алтернативни протеини както в законодателството, така и в икономиката. Един от тези алтернативни протеини са насекомите, като вече има приети регламенти за няколко вида насекоми. Проблемът обаче е, че на българските институции не всички регламенти са им добре познати", каза Анатолий Ценов.

"Относно насекомите като храна за хора - те са класифицирани като "нова храна", като всеки такъв продукт трябва да мине одобрение през ЕК и всеки производител трябва да докаже, че продуктът му е безопасен за консумация от човека", поясни Ценов. Към момента успешно са минали през този процес 4 продукта. Те са на база брашнен червей, домашен щурец и мигриращ скакалец.

Протеините, произведени от насекоми, били и начин за справяне с продоволствената криза, пред която е изправен света - до 2050 се очаква населението на света да достигне 10 милиарда души, като ще се удвои и търсенето на протеини, които иначе биха изисквали огромни нови площи земеделска земя и животни. Като аргумент за важността законодателсвото и у нас да се модернизира и практиките да навлязат се изтъква още и екологичносъобразността на производството, използващо основно отпадни продукти от хранително-вкусовата промишленост, които иначе трябва да бъдат изхвърлени.

"В момента на Запад има общества, в които ако сложиш на етикета, че се съдържа соя, той буквално става непродаваем. Много маркетингови стратези започват с големи букви да слагат "устойчиви протеини". Западните общества наистина имат силен интерес към подобни продукти", каза още Ценов.

А продуктите, предназначени за хора, в които могат да се влагат добавки от насекоми са разнообразни - хляб, паста, бисквити, протеинови барове, добавки за спортисти и др.

Сред учредителите на новата асоциацията са и компанията "Насекомо", която изгражда ферма за отглеждане на муха Черен войник край софийското село Лозен. Намеренията им срещат остра съпротива от местните жители, които се опасяват от нашествие на насекоми и лоша миризма, като организираха двукратно протести. Подобно недоволство срещу "Насекомо" имаше и от жители на гр. Елин Пелин, където бе разположена предишната им ферма. От ръководството на компанията бе част и Яна Балникова, част от основателите на "Продължаваме промяната", избрана за депутат, а в последствие станала съветник на премиера Кирил Петков.