Събота, 13 Авг 2022
           
Политика

НС гледа решението за РСМ

  24.06.2022 09:20  
НС гледа решението за РСМ

Народното събрание трябва да гласува предложението за урегулиране на отношенията между България и РС Македония, което беше прието от Комисията по външна политика, предава БГНЕС

На заседание в четвъртък Външна комисия одобри проекторешението на „Демократична България“. За него гласуваха 11 депутати, включително представителите на ГЕРБ и ДПС, които също бяха внесли свои проекти. Текстът на ДБ съвпада с предложението на френското председателство. То също така е много близко до това на ГЕРБ.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви, че Френското предложение е най-доброто, което сме получавали до момента.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.