Събота, 13 Авг 2022
           
Бизнес

България няма да изпусне аванса от 2.6 млрд. лв. от Брюксел

  24.06.2022 16:28  
България няма да изпусне аванса от 2.6 млрд. лв. от Брюксел

Ключовият проектозакон за евросредствата бе приет почти единодушно на две четения за един ден

Рискът България да изпусне аванса по Националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 2.6 млрд. лв. бе преодолян, след като в петък Народното събрание спешно прие на две четения нужните изменения в Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Промените бяха едно от изискванията на ЕС за плащане на аванса. Те трябваше да бъдат гласувани преди няколко дни, но заради проваления кворум при опита за одобрение на правила за избор на нов председател на парламента гласуването на законопроекта пропадна. Тогава премиерът Кирил Петков обвини новото мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", за риска България да пропусне получаването на аванса тази година.

"Днес (на 22 юни, б. р.) всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да имаме риск върху огромна сума за българската икономика...Това ли са принципните ходове, които тези партии заемат? Как ще обяснят на своите избиратели, че дори в първия ден, когато можеха да направят нещо заедно, сложиха под риск над 2.6 млрд. лева", заяви в сряда Петков.

В петък обаче промените в ключовия законопроект бяха гласувани без спорове и проблеми, при това на две четения и с почти пълно единодушие. Така срокът от 30 юни ще бъде спазен и България има шанс да получи аванса навреме. На председателски съвет в НС е било взето решение проектът да се гледа и на първо, и на второ четене, като от опозицията са уверили, че никой няма желание да бави закона.

Сред по-големите схеми, които се очаква реално да стартират до края на годината, е програмата за саниране на жилищни сгради и няколко грантови схеми за подпомагане на предприятията.