Събота, 13 Авг 2022
           
Новини

Проучване: Маймунската шарка мутира по-рано от очакваното

  24.06.2022 18:47  
Проучване: Маймунската шарка мутира по-рано от очакваното

Вирусът на маймунската шарка е мутирал по-рано от очакваното при предаването му от човек на човек. Това се посочва в проучване на Националния институт по здравеопазване на Португалия, публикувано в сп. "Нейчър Медисин".

Един от авторите на изследването, Жоао Пауло Гомеш, заяви, че светът се бори с епидемия, "дължаща се на вирус, който има много допълнителни мутации, отколкото можем да очакваме за този тип". Той призна, че откритието е било изненадващо.

В проучването се посочва, че въпреки че този тип вируси често са доста стабилни, към момента са установени около 50 мутации.

Въпреки че маймунската шарка не се разпространява толкова лесно, колкото коронавируса, и за нея има ваксини и лечение, тя все още буди тревога.

Вчера Комитетът на СЗО за извънредни ситуации започна да заседава, за да оцени риска от избухване на епидемия от тази инфекция.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

По данни на СЗО от началото на годината са установени над 3200 случая на маймунска шарка при хора в 48 държави. Вчера бяха потвърдени и първите два случая на маймунска шарка в България.