Събота, 13 Авг 2022
           
Политика

Макрон: Благодаря на България, поздравления за Северна Македония

  24.06.2022 18:49  
Макрон: Благодаря на България, поздравления за Северна Македония
  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон благодари на България и поздрави Северна Македония с гласуваното в петък от Народното събрание решение, с което да се приеме френският компромис за сваляне на ветото за започване на преговори за членство на Скопие в ЕС.

"Благодаря на българския премиер, на коалиционните партньори и на опозиционните партии, които гласуваха (решението). Поздравления на Северна Македония за напредъка. Има още работа да се свърши, но въпреки това, това е прогрес", каза Макрон на пресконференция в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Късно в четвъртък Еманюел Макрон призова българските политици да подкрепят френското предложение за компромис, като каза, че това е техен европейски дълг.

Френският президент каза, че председателството ще продължи с преговорите с България и със Северна Македония през следващите дни и че има готовност за бързо формализиране на решението за започване на преговорите с Албания и Северна Македония до края на юни, когато приключва френското председателство.

Премиерът Кирил Петков каза, че френският компромис има подкрепа на останалите държави от ЕС и сега въпросът е да бъде прието от Скопие:

"България направи своята стъпка и европейските лидери оценяват това. Българските изисквания сега стават европейски и е време правителството на Северна Македония да поведе своята нация напред", каза Петков след края на срещата на върха.

 

Премиерът Кирил Петков и френският президент Еманюел Макрон говорят преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък, часове преди вота в българското Народното събрание.

© Reuters

Премиерът Кирил Петков и френският президент Еманюел Макрон говорят преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък, часове преди вота в българското Народното събрание.

Той изрази увереност, че "с помощна на европейската нация и на натовските партньори ще могат да се преодолеят трудностите" и правителството ще приеме компромиса.

Българският премиер заяви още, че според него предложението е добро и за Скопие, тъй като ще позволи започване на преговорите и ще защити правата на всички общности в страната, а "това е да си европейска държава".

Петков също благодари на депутатите, като каза, че начинът, по който е взето решението, е бил правилен "за толкова отговорно решение", както и на външния министър Теодора Генчовска, че въпреки мнението на ИТН, от която произлиза, "заяви ясно, че това е най-доброто предложение".

Европейска политическа общност

Еманюел Макрон съобщи, че до края на годината ще се проведе и първата среща по неговата инициатива за създаване на европейска политическа общност, чрез което да бъдат бъдат обединени партньорите на ЕС независимо от степента на евроинтеграция, на която се намират.

Той обясни, че инициативата не е заместител на разширяването, но че ще бъде използвана за обсъждане на стратегически въпроси като сигурността, отбраната, енергетиката, здравни кризи, икономическа солидарност.

Срещата на върха ще бъде организирана заедно с чешкото председателство на ЕС, което започва на 1 юли и на нея ще бъдат поканени лидери "от Исландия до Украйна", включително Великобритания, която напусна ЕС миналата година, и държавите от Европейското икономическо пространство, от Западните Балкани, както и от Източното партньорство, за да бъдат обсъдени стратегически въпроси от общ интерес.

Макрон не изключи вероятността инициативата да бъде институционализирана и да стане форум за дискусии по стратегически въпроси.