Сряда, 08 Май 2024
           
Свят

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха „труден, но откровен“ разговор за еврочленството на РСМ

   
Ковачевски и Шарл Мишел проведоха „труден, но откровен“ разговор за еврочленството на РСМ

Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че правителството ще изпрати до депутатите европейското предложение, двустранният протокол и още един документ, като това ще стане, след като приключат политическите консултации.

"Мишел беше много ясен, че може да започнем веднага преговори. Парламентът в крайна сметка ще реши дали ще започнем преговори и какви решения ще вземе по този въпрос", коментира Ковачевски.

На днешното правителствено заседание не е обсъждано френското предложение и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично.

Македонският премиер благодари на Европейската комисия за европейското предложение за преговорната рамка като основа за започване на преговори за членство в ЕС. Той отбеляза, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България.

"Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ", категоричен бе той.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като труден, но откровен разговора си с премиера на Северна Македония.

Той подчерта, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в ЕС. По негови думи принципът на добросъседски отношения е основен принцип в ЕС, който важи за всички държави от Западните Балкани.

 "да" на ЕС, "да" за нашите деца. Реформите в страната ще ви доближат до ЕС, ще осигурят просперитет и стабилност. Може да разчитате на нашето уважение и лоялност. Само заедно може да се справяме с предизвикателствата и да решим най-големите пречки", изтъкна Мишел. През последните дни в столицата Скопие има протести срещу европейското бъдеще на страната. Тълпата скандира антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и ругатни. Протест се очаква и тази вечер.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати