Вторник, 27 Фев 2024
           
Новини

Само електронни дневници от следващата учебна година

  06.07.2022 12:14  
Само електронни дневници от следващата учебна година
  МОН

Всички училища в страната трябва да използват само електронни дневници от следващата от учебната година. Това важи и за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

От образователното ведомство припомнят, че изискването за смяна на хартиения с дигитален документ е прието през 2016 г. Досега то е прилагано частично и директорите са имали възможност да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или и двете едновременно.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник. От МОН отбелязват, че услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г.

Училищата могат да избират дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници ще се съхраняват в pdf формат в модула "Документи за дейността на институцията" в НЕИСПУО за срок от пет години. Те ще бъдат разпечатвани само при необходимост.

С въвеждането на електронни досиета на учениците от учебната 2022/2023 г. отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати