Сряда, 08 Май 2024
           
Коментари

Столичната община дава безплатно терени за спортни бази, но винаги има един кандидат

   
Столичната община дава безплатно терени за спортни бази, но винаги има един кандидат

Кметът Йорданка Фандъкова предостави безплатно за 20 години спортна база в "Люлин 2" на сдружението "Български футболен съюз" (БФС). Имотът е 7 дка и е затревено игрище със съблекални, на което играе футболен клуб "Люлин", участник в А окръжна група, пише dnevnik.bg

От години президент на отбора е Никос Аманатидис, тъст на бившия футболист на "Левски" Даниел Боримиров и баща на Христофорос Аманатидис-Таки. В конкурса на Столичната община за имота през февруари обаче Аманатидис не участва. Единственият явил се кандидат - БФС - го спечели. Докладът на Фандъкова беше одобрен преди седмици от общинския съвет с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ВМРО.

По същото време се проведе и друг конкурс на общината за терен с площ 14.6 дка в "Люлин 6". На него също се яви само един кандидат - сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015", представляван от Боримиров. Той бе одобрен и ще ползва безплатно терена за срок от 25 години. Боримиров обаче ще плати 269 хил. лева за правото да построи там спортна зала.

Двете процедури от последните месеци предизвикаха и въпроси защо няма конкуренция от повече желаещи за безплатно даваните общински терени.

Общински съветници: Защо конкурсите са с един кандидат

"И за двата конкурса имаше по един кандидат - този, за когото са се спазарили. После се разиграва бутафория: комисията дава точки, отнема точки на кандидата и накрая печели", твърди общинският съветник Яна Тодоранова от "Демократична България", член на комисията за младежта и спорта на Столичния общински съвет (СОС).

В условията на конкурсите няма специални изисквания, през които може да бъде фаворизиран конкретен играч, показа проверка на "Дневник". Голямата площ на предлаганите имоти и заявената инвестиция от един кандидат обаче са отказали други да участват, смята Тодоранова.

"Като се яви само Боримиров на конкурса, попитах редно ли е да има само един кандидат. Отговориха ми, че в документацията така било записано - може и само един да се яви. Той каза, че ще инвестира 2.5 млн. лева и няма друг, който може да извади толкова пари. Убеден съм, че Боримиров не разполага с тези средства, а един човек зад него с прякор с четири букви", твърди Николай Николов от БСП, също член на комисията за младежта и спорта.

Промени в наредба отвориха общински имоти за спортни цели

Двата терена в "Люлин" са първите, които общината предоставя след изменения в Наредбата за управление с общински спортни обекти в София, приети на 22 юли 2021 г. С тях се позволява имоти, публична общинска собственост, да се дават за срок до 30 години с цел изграждане на бази за спортуване. Преди това не беше позволено и свободни терени, предназначени за спортна дейност, пустееха.

Сред инициаторите на промените бе юристът Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ. Веднага след одобрението им в СОС той разясни пред БНР: "Повече терени ще могат да се предоставят безплатно на спортни федерации и клубове, не на частни лица и фирми." Той по думите му се срещнал с над 30 организации, които настоявали за такава промяна в наредбата и да им се предоставят общински терени. Сега, година по-късно, единствените дадени са двата обекта в "Люлин" и игрището в село Мировяне на местния футболен клуб, но за по-кратък срок - 10 години.

На предстоящата сесия на СОС на 21 юли в дневния ред е включен нов спортен обект за даване безплатно, този път за срок от 30 години. Теренът е 1.75 дка на ул. "Люботрън", в район "Лозенец", с недостроена спортна зала. Отново кандидатът е бил само един и той печели конкурса - сдружение "Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Стрийт уоркаут България".

Има ли случайност в избора

До местните избори през октомври 2019 г. най-важната комисия в общинския съвет - по бюджет и финанси, се ръководеше от Орлин Алексиев от ГЕРБ. След оттеглянето му тя бе поверена на младия юрист Георгиев. По-късно той смени Елен Герджиков и на председателския пост в СОС. Именно Георгиев форсира промените в наредбата за даване на терени за спортни бази. Съпругата на Георгиев Деница Терзийска е съдружник в адвокатската кантора на Виктор Рашев. Според сайта Bird той е пълномощник на Христофорос Аманатидис-Таки пред Търговския регистър.

Безплатни часове за децата на "Люлин"

На даденото безвъзмездно на БФС игрище в "Люлин 2" също ще се играе срещу заплащане. Ползвателят трябва да инвестира поне 50% от пазарната оценка на имота, която е 1.12 млн. лева. Обявеното от БФС вложение е малко над изискуемото - 565 хил. лева без ДДС. Планът е да се застели с изкуствена трева футболният терен и да се ползва целогодишно. Тези пари изцяло се осигуряват от програма на УЕФА. Този път опозицията в СОС - БСП и "Демократична България", настоя в договора да се увеличат двойно безплатните часове за ученици и граждани. От ГЕРБ и от наемателя БФС охотно се съгласиха и така вместо планираните 10 часа седмично ще има 20 часа. Това ще е около 1/5 от цялото възможно време за ползване на съоръжението.

"Съгласни сме с увеличението на часовете. С подобренията, които ще извършим по програма на УЕФА (Forward), не очакваме възвръщаемост", заяви представител на БФС на заседанието на комисията за младежта и спорта.

Свободният достъп в бъдещата спортна база на Боримиров трябва да е 23 часа. "Нарочно го изискахме, бяха заложени 19 часа, но ги увеличихме. Наложихме и графикът за ползването им да се съгласува с районния кмет", уточни Николов. А дали има санкции за ползвателя, ако не предоставя договореното безплатно време за игра на децата на "Люлин", запита Веселин Калановски от "Демократична България". Мнозинството от ГЕРБ го увери, че са включени санкции, а районният кмет ще следи за спазването на броя часове.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати