Събота, 26 Nov 2022
           
Свят

Съветът на ЕС одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

  21.07.2022 13:40  
Съветът на ЕС одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия
  iStock

Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Twitter

Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, включващ частично ембарго върху златото, включване на 55 физически и юридически лица в черния списък и разширяване на списъка със забранени стоки с двойна употреба. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter. Със същото решение срокът на всички съществуващи санкции срещу Русия беше удължен до края на януари 2023 г, пише NOVA

"Държавите-членки одобриха нашите засилени и разширени санкции срещу Кремъл", написа тя.

Санкциите ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, където ще бъдат публикувани и всички подробности за новия пакет.

Според европейски източници забраната за златото няма да обхване бижутата. Към списъка на стоките и технологиите с двойна употреба, чиито доставки за Русия са забранени, ще бъдат добавени и редица категории.

В черния списък на ЕС ще бъдат добавени още 48 лица и 7 организации, сред които редица руски длъжностни лица и бизнесмени, както и мотоклуб "Нощни вълци" и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирургът). Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовата дейност на Русия и нейните дружества. По-специално се подчертава, че ЕС не налага никакви ограничения върху търговията с Русия с храни и торове. Със същото решение всички действащи санкции срещу Русия ще бъдат удължени с шест месеца - до края на януари 2023 г.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати