Неделя, 25 Сеп 2022
           
Политика

Смяна на властта: Новите министри се заклеха, преди да получат щафетата от Петков

  02.08.2022 13:09  
Смяна на властта: Новите министри се заклеха, преди да получат щафетата от Петков

Гълъб Донев от днес оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Държавният глава представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца на официална церемония в Гербовата зала в Президентството. 

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обърна се в началото на своето слово към служебния кабинет Радев.

След това новият министър-председател Гълъб Донев също взе думата. Той благодари на Радев за доверието и заяви: „Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя гарант на доверие“. 

Той обяви, че очаква от колегите си вицепремиери и министри да работят на 100% за организирането и провеждането на честни избори; възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата; намиране изход от всички завещани кризи; сваляне на политическото напрежение; продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Донев призова колегите си да не забравят думите на клетвата, която полагат като министри. 

След това новите 21 служебни министри положиха клетва пред президента Румен Радев. 

Минути преди началото на церемонията Кирил Петков разпространи видеообръщение: В него той прави равносметка на управлението на кабинета и се обръща към българите: "Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот". 

А точно в 13:15 ч. Кирил Петков ще предаде премиерската щафета на служебния министър-председател. Церемонията по приемствеността в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. След това властта ще бъде предадена и в отделните министерства.

Държавен вестник пък ще обнародва президентския указ, с който освен назначаването на правителство с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно събрание и се насрочват парламентарни избори.

Дотук се стигна след поредната политическа криза, катализатор за която беше излизането на ИТН от четворната коалиция. Последва вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС, след който кабинетът "Петков" падна.

Тогава свалянето на властта подкрепиха и парламентарните групи на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г., президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС държавният глава връчи на „Продължаваме промяната“ на 1 юли 2022 г., като кандидат за премиер бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След преговори с коалиционните си партньори, ПП успя да изготви съвместна управленска програма с БСП и с „Демократична България“, но в крайна сметка успя да намери само 117 вместо 121 депутати, които да я подкрепят. Асен Василев върна мандата неизпълнен на 8 юли 2022 г.

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха веднага, а третият президентът връчи на БСП. Левицата го забави, но също го върна, след като парламентът отхвърли 6-месечната им управленска програма.

В първия ден на август президентът Румен Радев назначи служебното правителство, което ще управлява България до избор на нов кабинет. Предсрочните парламентарни избори са насрочени за втори октомври.

Това ще бъде осмото служебно правителство от началото на демократичните промени насам.