Четвъртък, 09 Май 2024
           
Свят

Франция подкрепя Гърция срещу Турция

   
Франция подкрепя Гърция срещу Турция

На фона на ескалиращото напрежение, идващо от Анкара, френският президент Еманюел Макрон посочи споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и Франция като здрава опора срещу всякакъв вид провокации в по-широкия регион на Източното Средиземноморие и Егейско море, пише News.bg

"Това стратегическо партньорство няма да позволи хаос в Източното Средиземноморие", каза Макрон в съвместно изявление в Елисейския дворец в Париж с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който от своя страна подчерта, че двете страни са "по-силни заедно".

"Ние напълно подкрепяме суверенитета на Гърция", каза Макрон, отбелязвайки, че пълното сътрудничество по външната и отбранителната политика и въоръженията сега е по-важно от всякога на фона на предизвикателствата.

И двамата са почертали солидните основи, върху които се формират двустранните отношения, но също и конкретния контекст, който изисква ЕС да се справи с многоизмерните предизвикателства, пред които е изправен. Двустранните връзки са затвърдени от Споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и Франция, подписано преди почти година, като и двамата лидери потвърждават ангажимента си за взаимна подкрепа. Мицотакис също изпрати съобщение до Анкара от френската столица в отговор на многократните провокативни изявления на турското ръководство.

"Тези, които казват, че ще дойдат през нощта, ние ги чакаме на дневна светлина, където се показва кой има правилната и истинска сила на своя страна", подчерта той, като отбеляза и подписаните оръжейни споразумения с Париж. "Първите самолети "Рафал" вече летят в небето, първите ни фрегати вече се строят", добави Мицотакис. Централният фокус на разговора беше енергията и търсенето на допирни точки в ЕС преди неформалния Европейски съвет в Прага на 6 и 7 октомври.

"Съгласни сме по много въпроси, както относно цените, така и относно необходимостта от диверсифициране на енергийните източници", каза Макрон, докато Мицотакис повтори позицията на Атина за по-динамична намеса в цените на едро и в полза на директното отделяне на цените на газа от цените на електроенергията . Гръцкият премиер отбеляза единодушието относно необходимостта от установяване на разпоредби за минимизиране на потреблението на енергия, както и програми за подкрепа, за да се гарантира, че хората няма да пострадат.

Макрон също така е благодарил на Гърция за помощта за справяне с опустошителните пожари, които удариха Франция това лято, подчертавайки важността на общия европейски механизъм за гражданска защита и реакция при бедствия.

В дневния ред на срещата са били още войната в Украйна, миграционните потоци и ситуацията в Либия.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати