Събота, 26 Nov 2022
           
Коментари Политика

Иван Костов: Служебният кабинет компрометира партиите, които са за реформи и ЕС

  23.09.2022 10:13  
Иван Костов: Служебният кабинет компрометира партиите, които са за реформи и ЕС

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”.

Това коментира бившият премиер Иван Костов в предаването „Здравей, България”, където той гостува, за да представи книгата си „Политиката отвътре”.

„Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да доставят природен газ от „Газпром”, коментира той.

Според него темата за върховенството на закона е забравена.

Изборите

Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок - правова държава-мафия, руска война-европейска съпротива и кой от тях ще привлече избиратели, обясни Иван Костов.

Попитан дали след изборите на 2 октомври трябва да има правителство на всяка цена или да има нови избори. "Компромисът зависи за какво е и на каква цена е" - бе отговорът му. Той не вижда вариант за широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Не е възможно "Демократична България" да направи компромис с върховенството на закона, така си мисля аз”, каза Костов.

Войната

По думите му се вижда, че политиката на Путин разстройва силно редовете на неговите привърженици, те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване”, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити. Но от друга страна, искам да успокоя един страх - че европейците ще се разочароват и ще изоставят Украйна, добави той. Според него Европа, за разлика от САЩ, има дълга история и е наблюдавала какво се случва, когато една империя нахлува в Европа.

Преходът

Според Костов обществото у нас трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен. Промените тръгват отдолу, коментира той. „Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

„Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни”, каза още бившият премиер. „Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, добави Иван Костов.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още бившият премиер.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитава. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, заяви той.

Няма пикантни подробности, просто споделени подробности. Надявам се да бъде полезен" - разкрива той за новата си книга "Политиката отвътре". Заглавието ѝ е на Светослав Малинов. Работното заглавие на автора е било "Отблизо".