Сряда, 04 Oct 2023
           
Новини

АПИ ни пита кои пътища са за ремонт

  23.09.2022 16:34  
АПИ ни пита кои пътища са за ремонт

Гражданите отново ще могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за 2023 г. за текущ и основен ремонт.

Срокът за подаване на предложенията е 15 октомври, съобщиха от пътната агенция.

В началото на февруари от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че само за две седмици хората са подали в пътната агенция 480 предложения за ремонт на пътища в страната.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година. 

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: [email protected]. Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката "Предложения и сигнали" - формуляр. 

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г. 

През февруари от постъпилите предложения на гражданите за пътни ремонти 214 от сигналите бяха за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа, 96 - за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтаряха.

По-голямата част от предложенията на гражданите - над 140, бяха за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г., посочиха през февруари от МРРБ и допълниха, че над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.

На работна среща с ръководството на пътната агенция на 13 януари т. г. бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа, а хората имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

През февруари от МРРБ също увериха, че получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. и напомниха, че 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.

Най-много от февруарските предложения на гражданите бяха за ремонт на републикански пътища в Софийска област - 24, в областите Пловдив - 23, Бургас - 18, Добрич - 17.

По един сигнал е бил получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен.

За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен - 3.

Около две трети от предложенията на гражданите - 141, бяха за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са били подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения - за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от магистрала "Хемус" в областите София и Варна.

От АПИ към този момент не са представили отчет кои пътища са ремонтирали през тази година. Факт е, че все още има започнати, но неприключили ремонти от 2020 г., какъвто например е участъкът от пътя между селата Коняво – Горна Гращица – Таваличево – Горна Козница в област Кюстендил. Ремонтите трябва да приключат до 30 септември, когато изтичат договорите с пътно-поддържащите фирми.


Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?


Резултати