Вторник, 27 Фев 2024
           
Политика

Нови избори през март или 2 в 1 през октомври?

  15.11.2022 09:52  
Нови избори през март или 2 в 1 през октомври?
  BGNES

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова видя няколко варианта за провеждането на нови избори. Единият възможен изход е да се бави връчването на мандатите и разпускане на Народното събрание по два модела - по стар и нов стил до 7-15 януари и оттам да се върви към избори през март месец. Другият вариант, който го намекнали от ГЕРБ са избори 2 в 1 - парламентарни и местни избори догодина през октомври месец с хартиено и машинно гласуване, обясни тя пред БНТ.

Тя определи връщането на хартиената бюлетина като лош вариант.

По думите ѝ президентът няма да бъде медиатор, посредник и архитект на коалиции. Времето, което дава държавният глава на партиите, трябва да бъде оползотворено. Все още сме свидетели на маркиране на територии с цел да се види кое от малцинствата ще успее да привлече крехко мнозинство. Партиите не могат да намерят пратеник и медиатор между двете страни, отбеляза тя.

Доц. Киселова изтъкна, че "Български възход" на Стефан Янев е в блока на ГЕРБ и ДПС, докато от другата страна са ПП, БСП и ДБ. Независимо в кой от вариантите ще се стигне до някаква форма на съгласие с всички условности политическите лидери закъсняват.

Доц. Киселова не чува разумни подходи как да се постигне добър резултат с бюджета, но и със съставянето на правителство. Партиите не знаят какво да правят. Когато бъде връчен мандатът, седем дни ще изтекат толкова по-бързо, отколкото изтича обикновеното време, посочи тя.

Според доц. Киселова Народното събрание е неспособно да избере правителство, но е неспособно да извършва и редица други дейности.

Наталия Киселова настоя депутатите да отворят процедурата за попълване на ВСС.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати