Сряда, 04 Oct 2023
           
Развлечения

Боб Айгър планира да продаде Disney

  24.11.2022 11:40  
Боб Айгър планира да продаде Disney

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, който се върна на поста си, след като Боб Чапек го пое само преди три години, е известен със своите придобивания. Той участва в няколко сделки, при които Disney похарчи около 100 млрд. долара за Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21st Century Fox. The Wrap съобщава, че неназован вътрешен човек от Disney смята, че сливане между Disney и Apple е неизбежно, пише БГНЕС

В изненадващ ход Disney замени Чапек дни след обявяването му, за да намали разходите. Боб Айгър се е съгласил да заеме поста в продължение на две години и да назначи свой наследник - задача, която той не успя да изпълни преди назначаването на Чапек.

Това не би било голяма изненада, тъй като Боб Айгър е фен на Apple и е бил близък приятел на основателя Стив Джобс. В миналото той е заявявал, че The Walt Disney Company и Apple са щели да водят преговори, ако не беше смъртта на Джобс.

Боб Айгър и съпругата му Уилоу Бей са били много близки със Стив и Лорийн Пауъл Джобс много преди главният изпълнителен директор да напусне за първи път Disney. В биографична книга на Айгър от 2019 г. е описано как двойките прекарват заедно хавайски ваканции и празници.

Всички погледи следят Боб Айгър, тъй като е известно, че той ще разтърси нещата в компанията. Има непотвърдена информация, че президентът на LucasFilm Катлийн Кенди може да бъде уволнена със завръщането на Айгър. Въпреки че тя е направила много велики неща за 10-те си години на сегашната си позиция, няколко засечки оставят дълголетието ѝ в компанията под въпрос.

Най-новите слухове за продажбата на Disney карат всички да следят внимателно. Apple играе на сигурно, а главният изпълнителен директор Тим Кук не е направил почти нищо по отношение на придобиванията. Но по време на неотдавнашна среща с инвеститорите Кук заяви, че не е изключено Apple да придобие голяма компания. Кук заяви, че те винаги са нащрек и са придобили няколко по-малки компании. Той каза още, че не изключва възможността за нещо по-значително, ако се появи такава възможност. Apple се справя добре, като рискува на пазара за стрийминг с „Тед Ласо“ и други проекти.

Боб Айгър осъществи страхотна сделка за Disney, като закупи Pixar през 2006 г. Преди покупката Pixar се управляваше от Стив Джобс. Сделката между двамата вкара Айгър в 10-членния борд на Apple и оттогава се наблюдава драстично увеличение на стойността на двете компании.

Неназованият вътрешен източник е убеден, че това е планът на Боб Айгър за компанията Walt Disney, тъй като той е най-добрият специалист по сделките. Бившият изпълнителен директор също така заяви, че това ще бъде блестящо сливане за двете компании.

Очакваната цена на сделката за придобиване на Disney е 200 млрд. долара. Това ще сложи край на въпросите кой ще поеме Disney след пенсионирането на Боб Айгър, което ще се случи след изтичането на двугодишния му договор. 


Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?


Резултати