Вторник, 27 Фев 2024
           
Развлечения

Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите

  24.11.2022 16:42  
Увеличават с 20% разходния стандарт за театрите - недостатъчно според актьорите
  BGNES

Артисти, представители на Министерство на културата и директорът на Народния театър Васил Василев обсъдиха кризата в театрите след пандемията от коронавирус.

Актьорът и Председател е на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обясни затрудненията и предложи листовка с мотиви за излизане от кризата, в която присъства искане за free work на отделните театри. Стилиян Николов, председател на Асоциация на работодателите в театралната област бе категоричен: да се увеличи двойно единният разходен стандарт.

Директорът на Народния театър Васил Василев поиска ясни промени в три стълба - добра материална база и сграден фонд, добри заплати, определен брой български и класически представления.

Представители на Министерство на културата обещаха, че ще внесат увеличение на разходният стандарт - 20%, съобразено с инфлацията. Христо Мутафчиев каза, че 20% са малко, но отговорът бе: "предстои широко обсъждане".

В обсъжданията спор възникна как са похарчени средствата на театрите за изминалата бюджетна година. Мутафчиев коментира, че те са били неравно разпределени от бившия министър на културата, като депутатът Христо Петров го апострофира, че средствата са били отпуснати, но неясно как и дали са похарчени.

news.bg


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати