Понеделник, 30 Яну 2023
           
Свят

Над 15 хил. души са изчезнали от началото на войната в Украйна

  25.11.2022 10:35  
Над 15 хил. души са изчезнали от началото на войната в Украйна

Над 15 хил. души са изчезнали от началото на войната в Украйна. Това сочат данните на Международната комисия за изчезнали лица, пише mediapool.bg

Организацията е създадена след войните на Балканите през 90-те години със седалище в Хага. Наскоро бе отворен офис с Киев, за да се помага при издирването на хора.

Не е ясно каква част от хората в неизвестност са били интернирани в Русия, заяви програмният директор за Европа Матю Холидей. Според него разследванията за издирване ще продължат години след края на сраженията.

"Числата са огромни и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна са огромни", заяви Холидей.

Загинали

Поне седем души са загинали при последните руски удари в района на Херсон. Градът бе подложен на артилерийски огън и на обстрел с реактивни системи за залпов огън, каза областният управител Ярослав Янушевич. Ранените са 20 души.

Херсон наскоро мина отново под контрола на украинските сили. Това бе единственият голям областен център, превзет от руснаците от началото на войната.

Зона може, но по нашите условия

Русия е съгласна с идеята за обособяване на зона за сигурност около украинската АЕЦ "Запорожие". Това е заявил шефът на "Росатом" Алексей Лихачов. Според него обаче това трябва да бъде направено по условията на Русия.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските сили от месеци. Централата неведнъж бе изключвана от енергийната мрежа на Украйна. Многократно в околоността имаше обстрели, което пък повиши опасенията от евентуална авария.

Идеята за зона за сигурност е на Международната агенция за атомна енергия.

"Вярваме в нея, тя ни е нужна", заяви Лихачов. Според него е проведен разговор и с ръковдоството на агенцията. Руските условия били Украйна да спре обстрела и да не се опитва да си върне контрола върху централа.

"В замяна, разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението", заяви Лихачов.