Петък, 01 Дек 2023
           
Политика

Фон дер Лайен потвърди пред Радев, че иска България в Шенген

  25.11.2022 19:40  
Фон дер Лайен потвърди пред Радев, че иска България в Шенген

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаква постигнатите от страната ни резултати в охраната на външните европейски граници да бъдат признати от всички европейски партньори и страната ни да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.

Това е заявила председателят на ЕК в телефонен разговор с президента Румен Радев, съобщават от прессекретариата. Председателят на ЕК изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и открои постигнатите от страната ни резултати в охраната на границите на Европейския съюз, въпреки силния миграционен натиск.

Президентът Радев е подчертал, че свързаността е от ключово значение в условията на криза, заради което смята, че разширяването на Шнегенското пространство следва да бъде приоритет.

Темата за присъединяването на България и към Еврозоната също е бил част от разговора между Румен Радев и Урсула фон дер Лайен в рамките на обсъдите действия на служебното правителство с последиците от икономическата криза и намаляването на ръста на инфлацията чрез понижението на цените на енергийните ресурси.


Анкета

Трябва ли да подаде оставка вътрешният министър за насилието?


Резултати